Giżycki Dzień Ziemi z MZMGO

Giżycki Dzień Ziemi z MZMGO
  • Kiedy

    22 Kwietnia 2024 ● 09:00

    22 Kwietnia 2024● 11:00

  • Gdzie

    ulica: Warszawska
    11-500 Giżycko

  • Wstęp

    wstęp wolny

  • Organizator

    Mazurski Związek Międzygminny

GIŻYCKI DZIEŃ ZIEMI POD HASŁEM „UWOLNIJ BIO…”

 

Weź udział w obchodach Międzynarodowego Dnia Ziemi i przekonaj się co powstało z Twojego BIO… Na wydarzenie zapraszają Mazurski Związek Międzygminny – Gospodarka Odpadami wspólnie z Zespołem Szkół Kształtowania Środowiska i Agrobiznesu oraz Zakładem Unieszkodliwiania Odpadów Komunalnych Spytkowo.

 

Obchody Międzynarodowego Dnia Ziemi na Warszawskiej w Giżycku

22 kwietnia od godziny 9:00, w okolicy starego Kina Fala przy ul. Warszawskiej w Giżycku, zaplanowano wesołe świętowanie z okazji dnia naszej planety. Podczas wydarzenia, giżycczanie, będą mieli okazję poznać efekty prowadzonej segregacji odpadów organicznych, z których powstaje kompost o nazwie „Żyźniak”, posłuchać wskazówek dotyczących prawidłowej segregacji odpadów komunalnych, a także wziąć udział w zabawach przygotowanych dla najmłodszych.

 

Wiosenne prezenty dla każdego uczestnika

ZUOK Spytkowo umożliwi przetestowanie kompostu zupełnie za darmo. Wybierając się na Giżycki Dzień Ziemi zabierzcie ze sobą wiaderko, pudełko lub worek, w którym zabierzecie kompost do domu.

W ziemi zasilanej „Żyźniakiem”, na pewno wspaniale urosną sadzonki roślin przygotowane dla giżycczan przez młodzież z ZSKŚiA. Uczniowie przygotowali je specjalnie na tę akcję i rozdadzą je uczestnikom zupełnie za darmo.

 

Cenne odpady z pojemników BIO zamieniamy w Żyźniak

Wytwarzany w Zakładzie „Żyźniak” przeznaczony jest do stosowania w uprawach polowych, na użytkach zielonych, w warzywnictwie, w uprawach sadowniczych, w uprawie roślin ozdobnych oraz do rekultywacji gruntów rolnych. Środek poprawia właściwości gleby poprzez wzbogacenie jej w substancję organiczną oraz w składniki pokarmowe, głównie azot, fosfor i potas.

Produkt szybko okazał się hitem wśród okolicznych rolników i działkowców. Niestety mimo sukcesu pojawiają się także problemy. Pierwszą kwestią jest to, co zbieramy w brązowym pojemniku, gdzie trafiać powinny nie tylko odpady ogrodowe, typu skoszona trawa, rozdrobnione gałęzie czy liście, ale także odpady kuchenne, takie jak obierki warzyw i owoców, zepsute owoce i warzywa, skorupki jaj, fusy po kawie i herbacie, kwiaty cięte i doniczkowe. Nie wyrzucamy natomiast odchodów zwierząt, kamieni, ziemi, popiołu, płynnych odpadów kuchennych (zlewki).

Co ciekawe od stycznia do brązowego pojemnika można wrzucać kości, mięso, ser i produkty mączne. Prawidłowa segregacja odpadów to jedno, sposób gromadzenia odpadów drugie. Do brązowego pojemnika odpady biodegradowalne obowiązkowo powinny trafiać luzem. Wrzucanie wysegregowanych odpadów organicznych w plastikowych workach do pojemników na bio jest niedopuszczalne. Zanieczyszczenia znajdujące się w odpadach organicznych utrudniają wytwarzanie cennego nawozu w procesie kompostowania. Plastikowe reklamówki i opakowania szklane, nie ulegają rozkładowi. Zanieczyszczenia znajdujące się w kompoście, po zakończeniu procesu kompostowania trzeba oddzielić. Wykonuje się to mechanicznie przy zastosowaniu specjalnych sit z małymi oczkami. Aby uniknąć czasochłonnego i kosztownego procesu przesiewania, warto zastanowić się wcześniej i nie wrzucać do pojemników na odpady organiczne niczego co nie jest biodegradowalne.

 

Zapraszamy Giżycczan i mieszkańców okolicznych miejscowości do udziału w Międzynarodowym Dniu Ziemi w Giżycku.

Plakat